TR
EN
HR
Yat sahipleri ve kaptanlar için bunker hizmeti, basitçe yakıt temini anlamına gelmez; bunker hizmetleri operasyonel güvenlik ve doğru depolama ile emniyetli dolum süreçleriyle de fark yaratan bir iştir. Yakıtın kalitesinden etkin depolamaya, yatlarda uzun ömürlü yüksek performansı koruyabilmek için, denizcilikte yakıt bunkerı hizmeti veren şirketlerin önemi çok büyüktür. Bu bağlamda bu yazımızda bunker şirketlerinin verdikleri hizmetleri ve neden bu kadar kritik bir rol oynadıklarını inceleyeceğiz.
Bunker Ne İşe Yarar? Bunker terimi deniz taşımacılığında gemilerin ve deniz araçlarının yakıt ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan yakıtı ifade eden kavramdır. Bunkerın görevi, yatların motorlarını çalıştıracak enerjiyi sağlamaktır. Böylece yatlar uzun mesafelere seyahat edebilir ve ısıtma-soğutma gibi temel işlevlerini yerine getirebilirler. Genellikle özel olarak rafine edilmiş ağır yakıt türlerinden oluşan yat bunkerları, yalnızca temel işlevleri yerine getirmek için değil; aynı zamanda yat üzerindeki tüm elektronik cihazların çalıştırılmasından deniz suyunu tatlı suya çeviren cihazların kullanımına kadar, yat üzerinde enerjiye ihtiyaç duyan tüm sistemeler için hayati öneme sahiptir.
Kaliteli Yakıt Nasıl Temin Edilir? Yat motorlarının performansı ve güvenliği için, yat sahipleri ile kaptanların her zaman en yüksek kaliteli yakıtı seçmeleri gerekir. Düşük kaliteli ve kontamine yakıtlar kullanıldığında, performans düşüklüğünden motor arızalarına kadar birçok olumsuz durumla karşılaşılabilir. Bunker şirketleri, sağlayacakları yakıtın kaliteli olduğunu anlayabilmek için kontaminasyon önlemlerinin alınmış, kaynağın izlenebilir ve yakıtın uluslararası standartlar çerçevesinde bağımsız laboratuvarlar aracılığıyla test edilmiş olduğundan emin olmalıdır. Yat sahipleri kaptanlar ise bunker şirketi seçerken, bu süreçlerle ilgili şeffaf bilgi sunan işletmeleri seçerek alacakları yakıtın kalitesinden emin olabilirler.
Bunker Şirketleri İçin Güvenli Depolama Ne Anlama Gelir? Satılan ürün, yani yat yakıtı, yanıcı ve patlayıcı olma özelliklerinden dolayı, depolama ve tedarik süreçlerinde özel önlemler gerektirir. Yakıtların uygun koşullarda ve doğru sistemlerle depolanmaması, ciddi güvenlik risklerine yol açabilir. Bu yüzden bunker şirketleri aşağıdaki birkaç güvenlik önlemini almalıdır:
Yukarıda verilen güvenlik önlemleri sadece sürecin güvenli bir şekilde işlemesini sağlamakla kalmaz; aynı zamanda bunker şirketleri bu önlemlere uyarak ulusal ve uluslararası operasyon standartlarına da uymuş olurlar. Yakıt depolama, taşıma ve temin sektörü doğası gereği yüksek risk içerdiğinden, çeşitli ulusal ve uluslararası yönergelerle denetlenmekte ve düzenlenmektedir. Bu bağlamda hem güvenliği sağlamak hem de standartlara uyabilmek için gerekli bütün adımların atılması elzemdir.
Emniyetli Yakıt Dolumu Nasıl Yapılır? Yanlış ya da gereken önlemlerin alınmadığı bir yakıt dolum süreci can ve mal kayıplarına varan olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu bağlamda hem yat sahipleri ve kaptanların hem de dolum yapacak şirketin personelinin bazı temel kurallara uyması gerekir.
İlk olarak yakıt dolum işlemine başlanmadan önce yapılması gereken birtakım işler vardır. Öncelikle yatın motorları kapatılmalı, elektrikli ekipmanlar ve alev kaynakları devre dışı bırakılmalıdır. Yakıt deposunun kapağı açılmadan önce havalandırmalar kontrol edilmeli, yeterli hava dolaşımının olduğundan emin olunmalıdır. Ayrıca yangın söndürme ekipmanlarının kullanıma hazır biçimde kolaylıkla ulaşılabilecek bir yerde olmaları sağlanmalıdır.
Dolum sürecinde ise en önemli önlemlerden biri dolum hızının kontrol altında tutulmasıdır. Aşırı hızlı bir dolum yapıldığında yakıtın sıçraması veya depodan taşması gibi durumlar söz konusu olabilir. Dolum hortumunun depo ağzına düzgün biçimde yerleştirildiğinden emin olunmalı, yakıt buharının kaçışı önlenmelidir. Dolum süresi boyunca dikkatlice kontrol sağlanmalı ve gözlem yapılmalıdır.
Dolum tamamlandıktan sonra yakıt akışının kesildiğinden emin olunmadan dolum hortumu yerinden çıkarılmamalıdır. Akış kesildikten sonra hortum depo ağzından çıkarılmalı ve yakıt deposunun kapağı sıkıca kapatılmalıdır. Herhangi bir sızıntı olup olmadığı kontrol edilmeli, eğer bir sızıntı tespit edilirse yatın hiçbir aksamı ve sistemi çalıştırılmamalıdır. Bir sızıntı gözlenmez ise yat güvertesi yakıt kalıntılarından arındırılmak üzere temizlenmeli, herhangi bir yakıt kalıntısının denize ulaşması engellenmelidir. Bunker hizmeti veren şirketin de dolum sırasında kullanılan hortum vb. ekipmanların güvenli bir şekilde depolandığından emin olması gerekir.
Bu önlemler dikkatli bir şekilde alındığında emniyetli ve güvenli bir dolum tamamlanmış olacaktır. Unutulmamalıdır ki yat yakıtı ikmali sırasında en ufak bir sızıntı yangın ve patlama riski taşımakta; denize doğru sızıntı durumunda ise birkaç damla ile bile deniz ekosisteminde ciddi bir zarar verilebilmektedir. Bu yüzden dolum sürecinde yüksek emici bezler veya damla tutucu ekipmanlar gibi ekstra önlemler alınması faydalı olacaktır.
Hizmet, İletişim ve Destek Bunker hizmeti alacak kaptan ve yat sahipleri, özellikle ilk defa bu işlemi gerçekleştireceklerse birtakım endişelere sahip olabilirler. Bu yüzden bunker hizmeti veren şirketlerin sadece işlemi gerçekleştirmesi, iyi bir hizmet vermiş olmak için yeterli olmayacaktır.
Öncelikle şirketlerin müşterileriyle şeffaf iletişim temelinde etkileşime geçmeleri gerekir. Müşterilerin sorularını cevaplandırmak ve endişelerini gidermek iyi bir ilk adım olabilir. Ek olarak sağlanacak yakıtın analiz raporları ve kalitesini belgeleyen evrakları müşterilerle paylaşmak, iletişim ve hizmet anlamında fark yaratacaktır. Aynı zamanda yat sahipleri ve mürettebata yakıt kullanımı ve depolama yöntemleri konusunda bilgilendirme yapılarak satış sonrası destek verilebilir. Böylece müşterilerin endişeleri biraz daha giderilmiş olacaktır. Ek olarak bunker hizmeti veren şirketlerin, herhangi bir sorun ortaya çıktığında 7/24 teknik destek vermesi de müşteri memnuniyetini ve güvenini artıracak bir adımdır. Bunker hizmetleri, günlük hayatta sıklıkla karşılaşmadığımız ve yat veya denizcilik konusunda tecrübesi olmayan insanların tedirginlikle yaklaşmalarına sebep olabilecek özellikte bir süreçtir. Bunker hizmeti veren şirketlerin personellerini, müşterilerle iletişim konusunda gerekli şekilde eğitmeleri, endişelerin giderilmesi konusunda anlamlı bir etki yaratacaktır. Öte yandan şirketin, bunker sürecini sadece yakıt ikmali olarak görmemesi; güvenlik, performans ve maliyet optimizasyonu açısından hayati önem taşıyan bir işlem olduğunu kavramış olması gerekir. Ancak bu farkındalıkla güvenli ve emniyetli süreçler organize edilerek müşteri memnuniyeti yaratılabilir. Asmira Marine, 1977’den beri bunker hizmetlerinde ciddi bir deneyim elde etmiş ve kendine has hizmet anlayışıyla fark yaratmış, Türkiye pazarının en önemli aktörlerinden biridir. Bu yarım asra yakın tecrübeyi modern ekipmanlar, eğitimli ve alanında uzman ekipler ve müşteri memnuniyeti temelinde tasarlanan projelerle bir araya getiren Asmira Marine; küresel arenada da kendini göstermeye başlamıştır. Bunker hizmetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgi, iletişim ve bizden haberler için web sitemiz: https://www.asmiramarine.com
Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır.