TR
EN
HR
Kış aylarına girmişken bir tekne sezonunun daha sonuna geliyoruz. Kışın da denizin tadını çıkarmayı sevenler için sezon bitmiş değil; ancak tekne sahiplerinin büyük çoğunluğu için teknelerini kışa hazırlamanın zamanı çoktan geldi. İyi bir kış bakımıyla teknenizin piyasa değerini ve yapısal bütünlüğünü koruyabilir; aynı zamanda gelecek sezonda güvenli ve sorunsuz maceralar yaşayabilirsiniz. Kışa hazırlık sürecini kolaylaştıracak en önemli adımları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Tekne Kara Bakımı Nasıl Yapılır?
Teknenizi kış sezonuna hazırlamak ve karada korunaklı bir şekilde muhafaza etmek, yeni sezona başlangıçta avantaj sağlayacaktır. Tekne kara bakımı; gövde, motor, pervane, sintine gibi birçok bileşenin kontrol edilip korunmasını kapsamalıdır. İlk adım olarak teknenizi karaya aldığınızda, gövdeyi detaylı bir şekilde incelemeli; çatlak veya çizik gibi hasarlar varsa onarımını yapmalısınız. Gövdenin altındaki kaplamaları da bu sırada kontrol etmeli ve gerekli durumlarda yenilemelisiniz.
Sintine ve pis su tanklarını boşaltıp temizlemek bir sonraki adımınız olmalı. Bu işlem, tanklarda biriken suyun neden olabileceği korozyonu önleyecek ve kötü kokuların oluşmasını engelleyecektir. Pervane ve dümen sistemi kontrolünü de tamamlayarak pervaneye yapışan yosun veya kabuk kalıntılarını temizlemelisiniz.
Kaptan köşkü ve navigasyon ekipmanlarının korunması ise yapılacak en önemli işlerdendir. Burada bulunan cihazları nem ve tozdan izole etmeli, mümkünse tekne dışında saklamalısınız. Ahşap ve metal yüzeyleri de koruyucu cilalar ve pas önleyici ürünlerle korumaya alarak, tuzlu suyun yaratabileceği korozyona karşı önlem almış olursunuz. Diğer bakım ve kışa hazırlık önerilerimiz ise şöyle:
1. Temizlik
Yatınızın kış ayları boyunca yapısal bütünlüğünü koruması için yapacağınız ilk iş detaylı bir temizlik olmalıdır. Teknenizin gövdesini tuz ve yosun gibi kalıntılardan arındırarak olası korozyonu önleyebilir, güverte üzerindeki tüm aksesuarları, halatları ve yüzeyleri de temizleyerek tuzlu su ve kirleri uzaklaştırabilirsiniz. Bu temizlik adımı, yalnızca teknenizin görünümünü iyileştirmekle kalmayacak; aynı zamanda tüm parçaların uzun ömürlü olmasına katkı sağlayacaktır. Teknenizin motorunu, özellikle yağ ve su kalıntılarından arındıracak şekilde temizlemelisiniz. Bu sayede teknenizin motoru performansını korur, daha uzun süre problemsiz çalışır ve uzun vadede yakıt tasarrufu sağlamanıza yardımcı olacaktır.
2. Koruma
Temizlik adımı tamamlandıktan sonra, teknenizin dış etkenlere karşı etkin bir şekilde korunması önem kazanacaktır. Gövdeye uygulayacağınız koruyucu cila ve kaplamalar, soğuk hava şartlarına karşı dayanıklılığı arttıracaktır. Motorun donmasını engellemek için antifriz kullanarak gerekli önlemleri almalısınız. Ayrıca, elektrik sistemlerini de korumaya alabilmek için aküleri şarj ederek serin ve kuru bir ortamda saklamalısınız.
3. Nemi Önleme
Kış ayları boyunca, eğer gerekli tedbirler alınmazsa, teknenizde nem, küf ve rutubet sorunları yaşanabilir. Bu problemlerin önüne geçmek için ise iç mekanlardaki tüm tekstil ürünlerini çıkararak serin, kuru ve iyi havalandırılmış bir alanda muhafaza etmelisiniz. Ek olarak, teknenin içindeki depolama alanlarının kapaklarını açık bırakarak içerideki hava dolaşımını artırabilir, nemin birikmesini engelleyebilirsiniz. Tekne içinde nem önleyici cihazlar veya doğal nem emiciler kullanabilir, böylece özellikle kapalı alanların kuru kalmasını sağlayabilirsiniz. Bu aşamada eğer hala nem sorunu yaşıyorsanız pencerelerin contalarını kontrol etmeniz gerekir. Çünkü bu contalarda problem varsa içeriye su sızıyor olabilir. Bu da neme karşı aldığınız önlemleri yetersiz kılacaktır.
4. Bakım
Yatınızı kışa hazırlarken, bakım adımı yapılacaklar listenizin en önemli maddelerinden biridir. Bu madde su ve elektrik gibi sistemlerin bakımlarının yapılması; güvertede bulunan halat vb. gibi ekipmanların bakımını yapmayı içermelidir. Tekne bakımı söz konusu olduğunda unutmamanız gereken tek bir şey vardır: düzenli bakımlar sayesinde problemler büyümeden düzeltici önlemler alabilir ve çok daha kısa sürede daha düşük maliyetlerle teknenizin performansını koruyabilirsiniz.
5. Malzemelerin Muhafazası
Bütün bir sezon boyunca aktif kullanılan bir tekne doğal olarak gıda ve temizlik ürünleriyle birlikte sarf malzemeleri de birikecektir. Teknenizi karaya aldığınızda, bu tür malzemelerin de muhafazasında dikkat etmeniz gereken birtakım noktalar mevcuttur. Öncelikle tekneniz uzun bir süre boyunca kullanım dışı kalacağından bozulabilecek gıda maddelerinin uzaklaştırılması gerekir. Konserve veya kuru gıda gibi dayanıklı ürünleri teknede bırakacaksanız da ambalajlarının hasarsız olduğundan emin olmalı, son kullanma tarihlerini kontrol etmelisiniz. Genellikle dayanıklı gıda maddeleri olsa dahi açılmış ambalajları kış boyunca teknenizde bırakmanızı önermiyoruz. Aynı zamanda yakıt ve yağ gibi sarf malzemelerin de tekne dışında saklanması daha uygun olacaktır. Eğer teknede bırakmanız gerekiyorsa da malzemenin niteliklerine göre uygun kaplarda, sızdırmadıklarından emin olarak uygun sıcaklıkta saklamalısınız. Ek olarak teknenizde bulunan temizlik malzemelerini de kontrol etmelisiniz. Özellikle ağır kimyasallar içeren ve aşındırıcı özelliği bulunan malzemeleri tekne dışında muhafaza etmeli, depolama sırasında da malzemelerin etiketlerindeki talimatlara uygun ortamlar seçmelisiniz.
6. Kontrol
Teknenizin kış hazırlıklarını tamamladıktan sonra, bir sonraki sezona kadar ara ara kontrol etmenizde fayda vardır. Teknenin kullanılmadığı ve muhafazaya alındığı dönemlerde dahi periyodik olarak kontrol edilmesi, beklenmedik hasarları daha erken fark etmenizi sağlayacak; problem büyümeden çözmenize fırsat tanıyacaktır. Ayrıca, teknenizin sigorta poliçesini gözden geçirmeli, teknenizi muhafaza ettiğiniz alanla ilgili güvenlik önlemleri gibi tedbirleri de kontrol etmeniz gerekir. Böylece gerek tekneniz gerekse teknenizin bulunduğu alanın güvenli olduğundan ve herhangi bir sorunla karşılaştığınızda sigortanızın devreye girerek maliyetlerinizi düşüreceğinden emin olabilirsiniz.
Teknenizi kış aylarında karaya çekmek ve karada muhafaza etmek gerek finansal açıdan gerekse harcayacağınız efor bakımından yüksek bir maliyet taşıyabilir. Özellikle bu alanda henüz tecrübe sahibi değilseniz, bazı şeyleri gözden kaçırabilir; geri dönüşü olmayacak hasarlara yol açabilirsiniz. Eğer bakım onarım kapsamında henüz yeterinde tecrübe sahibi olmadığını düşünüyorsanız, bu alanda uzmanlaşmış profesyonellerden destek almanız en iyi seçenek olacaktır. Aynı zamanda tekneniz için hayati önem taşıyan sistemlerin profesyonel bir ekip tarafından kontrol edilmesi ve bakımlarının bu kişilerce yapılması, sigortalama noktasında da büyük bir avantaj sağlayabilir. Ek olarak tekne bakımı için gerekli ekipmanlar maliyet ve depolama zorluğu açısından her tekne sahibinde olabilecek ekipmanlar olmayabilir. Bu nedenle de profesyonel destek önemlidir. Sonuç olarak teknenizin hem uzun ömürlü olması hem de piyasa değerinin düşmemesi için yukarıda vurguladığımız iş ve görevlerin eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi kritik önem taşımaktadır. Tekne kara bakımı hizmetleri veren bir şirketle anlaştığınızda, tekne dış yüzey bakım yöntemleri ve tekne motor bakımı ve temizliği gibi çeşitli pek çok konuda hem sorularınıza cevap bulabilir hem de en iyi hizmeti aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Asmira Marine, yalnızca charter hizmetleri ile değil; aynı zamanda tekne kara bakımı hizmetleri alanında da, uzman ekibi ve yüksek kalite ürün ve teknoloji kullanımıyla da eşsiz bir deneyim sağlamaktadır. Zehirli boya, vernik ve gelcoat uygulamalarından elektrik ve marangoz hizmetlerine kadar; teknenizin yeni sezona sorunsuz giriş yapabilmesi ve pazar değerini korumasına destek olan Asmira Marine, tekne sahipleri için de güvenilir bir çözüm ortağı olmaya devam etmektedir. Tekne sahiplerine sunduğumuz hizmetler, hakkımızda haberler ve ofislerimizle ilgili ayrıntılı bilgi için: asmiramarine.com
Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır.