TR
EN
HR
Yaz sezonu sona erdiğinde, tekne sahiplerinin yapması gereken önemli bir görev vardır: tekne periyodik bakımların tamamlanması. Teknenin uzun ömürlü olması, verimli ve güvenli kalması ile piyasa değerini koruyabilmesi için sezon sonu bakım ve hazırlıkları kritik önem taşır. Yaz sezonu boyunca denizde sıkça kullanılan tekneler; deniz suyu, güneş, rüzgâr ve tuz gibi aşındırıcı faktörlere maruz kalır ve zaman içerisinde bu faktörlere karşı önlem alınmazsa aşınma ve hasar söz konusu olabilir.
Yaz sezonu sona erdiğinde yapılacak detaylı bir periyodik bakım, teknenin kış ayları boyunca korunmasına, hasar ve aşınmanın minimize edilmesine ve bir sonraki yaz sezonuna hazır olmasını sağlayacaktır. Bu yazımızda yaz sonrası bir teknenin periyodik bakımının nasıl yapılacağını adım adım anlatacak, nelere dikkat edilmesi gerektiğiyle ilgili ipuçları paylaşacağız.
Karadaki Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?
Bir teknenin ömrünü uzatmak, performansını artırmak ve denize açıldığınız süre boyunca güvenli bir deneyim yaşamak için teknenin bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Karada yapılan tekne bakımı için öncelikle teknenin uygun bir alanda karaya çekilmesi gerekir. Bunu takip eden süreçte teknenin motorundan gövdesine, elektrik sistemlerinden su hatlarına kadar bütün sistem ve ekipmanların kontrolü ve bakımı yapılması gerekir. Karaya çekilen teknenin bakımı için, eğer tekne sahibi yeterince bilgi ve tecrübe sahibi değilse; bu konuda uzmanlaşmış bir firmadan hizmet alınabilir.
Periyodik Bakım Ne Zaman Yapılır?
Bir teknenin periyodik bakımı, düzenli aralıklarla yapılan bakımlar anlamına gelir. Teknenin denizde kullanım sıklığına, deniz şartlarına ve tekne türüne göre, periyodik bakımların zamanlaması ayarlanabilir. Ancak genel olarak bakımların yapılması gereken belirli birkaç dönem vardır:
Sezon Başlangıcı Bakımı: Tekne kış mevsiminde karaya çekildiyse veya uzun süre kullanılmadıysa, denize indirileceği ilkbahar aylarında kapsamlı bir kontrolden geçmelidir. Bu kontrole ek olarak koruyucu boya, temizlik ve motor yağı değişimi gibi işlemler bu sırada yapılmalıdır.
Sezon Ortası Bakımı: Teknenin aktif olarak kullanıldığı yaz aylarında, yani sezonun ortasında yapılacak bakım, arıza ve aksaklıkların önüne geçecektir. Hareketli parçaların, motorun, su ve elektrik sistemleri gibi temel aksamların kontrol edilmesi gerekir. Bu sayede tekne ile çıkılacak seferler daha güvenli hale gelecektir.
Sezon Sonu Bakımı: Özellikle sonbahar aylarında, yani yaz sezonu ile birlikte aktif kullanım sona erdiğinde; teknenin sezon boyunca maruz kaldığı aşındırıcı faktörlerin bertaraf edilmesi ve yıpranmaların giderilmesi önemlidir. Kışa hazırlık olarak bütün aksamlar, sistemler ve bileşenler gözden geçirilmeli, temizlenmeli ve eğer tekne karaya çekilecek ve bir sonraki yaz sezonuna kadar kullanılmayacaksa koruyucu önlemler alınmalıdır.
Yıllık Bakım: Bir teknenin güvenliğini ve uzun yıllar verimli bir şekilde kullanılabilmesi için yıllık bakım çok önemlidir. Yıllık bakımda tekne en ince ayrıntısına kadar kontrol edilmeli, düzeltici aksiyonlar ve koruyucu önlemler alınmalıdır.
Ek olarak, bir tekne satın aldığınızda, üretici firma size teknenin yapımında kullanılan bileşenler, materyaller ve aksamların hangi aralıklarla kontrol edilmesi gerektiği ve bakım ve onarımlarının nasıl yapılacağı ile ilgili öneriler sunacaktır. Garanti kapsamına giren cihazların ömrünü uzatmak, garanti kapsamının devam etmesini sağlamak ve uzun vadede maliyetleri düşürmek için bu önerileri dikkate almalısınız.
Yaz Sonu Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?
Yaz ayları sona erdiğinde, tekne sahiplerinin çoğu için tekne sezonu sona ermiş demektir. Tekne sahiplerinin yaz sonu bakımı yaptırması, teknenin detaylı bir kontrol, temizlik ve koruyucu bakım süreçlerinden geçmesi gerekir. Bu bölümde, teknenizin yaz sonu bakımı için yapmanız gereken görevleri ele alıyoruz.
1. Dış Yüzey Temizliği ve Koruma
Denizde geçen bir sezonun sonunda teknenin gövdesinde tuz, alg ve deniz canlılarının kalıntıları birikir. Bu birikim hem teknenin koruyucu boyasını ve gövdesini aşındırabilir hem de su üzerindeki hızını ve yakıt verimliliğini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenler tekne karaya çekildikten sonra basınçlı su ile gövdenin temizlenmesi gerekir. Eğer gövdenin alt kısmında, yani su altında kalan bölümünde antifouling boya kullanılmışsa, yaz sonu bakımında bu boyanın durumu kontrol edilmeli ve eğer çatlak veya aşınma tespit edilirse yenilenmesi önemlidir. Aynı zamanda gövdenin genel durumu da kontrol edilmeli; biriken kirleticiler ve basınçlı suyun etkisiyle zarar görmüş kısımlar varsa onarımı yapılmalıdır.
2. Motor ve Mekanik Sistemlerin Bakımı
Motor kontrol ve bakımı sırasında, motor yağının durumu ve seviyesi kontrol edilmelidir. Yağ seviyesine göre ekleme yapılması veya tamamen değiştirilmesi gerekebilir. Ek olarak filtreler gözden geçirilmeli ve gerekirse yenilenmelidir. Motor kontrolleri sırasında su soğutma sistemleri, yakıt hatları, su pompası pervanesi, kayışlar ve hortumlar gibi mekanik parçalar da aşınma ve yıpranma belirtileri açısından incelenmelidir. Motorun sorunsuz çalışması ve verim kaybı yaşanmaması için aşınma gözlenen parçaların değiştirilmesi önerilir.
3. Elektrik Sistemlerinin Kontrolü
Bir teknenin elektrik sistemi kontrol edilirken; bütün kablolar, bağlantı noktaları ve sigortalar gözden geçirilmelidir. Akülerin de şarj durumuna dikkat edilmesi, uzun süre kullanılmayacak akülerin ise koruyucu şarj cihazlarına bağlanarak saklanması gerekir. Elektrik sisteminde dikkat edilecek en önemli iki nokta oksitlenme ve korozyondur. Eğer böyle bir belirtiyle karşılaşılırsa etkilenen bölgelerin temizlenmesi; temizleme ile sorun giderilemezse yenilenmesi gerekir. Elektrik sistemlerinin bakımında kritik bir diğer konu da navigasyon cihazları ve telsiz gibi elektronik cihazların doğru çalışıp çalışmadığının test edilmesidir.
4. Yelken ve Halatların Bakımı
Yelkenli teknelerde yelkenler ve halatların sezon sonu bakımında özel işlemler yapmak gerekir. Yelkenler tatlı suyla yıkanarak tuzdan arındırılmalı ve güneşin altında tamamen kurutulmalıdır. Eğer nemli kalırlarsa, kullanımda olmadıkları süre içinde küflenme veya malzemenin bozulması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Halatlarda ise aşınma ve yıpranma kontrolü yapılmalıdır. Aynı zamanda düzenli yağlama ile halatların kullanım ömrünü uzatarak performanslarını koruyabilirsiniz.
5. İç Mekân Temizliği ve Koruma
Teknenin dış yüzeyi kadar iç mekanlarının da temizlenmesi, pasif durumdaki teknede kötü koku oluşumu, küflenme ve aşınma açısından korunmasını sağlar. Tekne içerisindeki mobilya, döşeme ve halıların temizlenmesi, tamamen kurutularak hava alan bir alanda saklanması gerekir. Mutfak ve banyo alanlarında yüzeyler ve saklama alanları temizlenmeli, su sistemlerinde bulunan suyun tamamen boşaltılması önerilir. Ek olarak saklama alanlarında yiyecek-içecek veya kimyasal temizleyiciler gibi uzun süre kullanılmayacak ve bozulma olasılığı olan malzemelerin bırakılmaması gerekir. Yine tekne içinde nem oluşumunu önlemek için nem alıcı ürünler kullanılmalıdır. Böylece teknenin yapısal bütünlüğüne zarar verebilecek rutubet ve küf oluşumu önlenebilir.
6. Teknenin Kışa Hazırlanması
Yaz sezonu sonunda tekne sahiplerinin çoğu kış hazırlıklarını tamamlayarak bir sonraki sezona kadar teknelerini muhafaza ederler. Kış hazırlığı için öncelikle su geçirmez ve tekneyi güneşin zararlı UV ışınlarından koruyacak nitelikte bir kışlama örtüsü kullanılmalıdır. Ayrıca yazın kullanılan bütün ekipmanların, elektronik cihazların ve mutfak malzemelerinin tekneden çıkarılarak, niteliklerine uygun koşullarda saklanması gerekir.
Teknenizin uzun yıllar boyunca optimum performansla çalışmasını ve piyasa değerini korumasını istiyorsanız, özellikle sıklıkla kullanıldığı yaz sezonundan sonra gerekli bakımları titizlikle yapmalı; her detayı dikkatli bir biçimde gözden geçirerek gerekli koruyucu önlemleri almalısınız. Dış temizlikten motor bakımına, mutfak ve banyo temizliğinden yüzeyler ve döşemelerin korumaya alınmasına kadar, sezon sonu bakımı büyük ve kapsamlı bir iştir. Dolayısıyla bu süreçte alanında uzman bir firmadan destek alarak sürecin çok daha sorunsuz işlemesini sağlayabilirsiniz.
Denizcilik alanındaki tecrübesini tekne bakım ve onarım hizmetlerine de yansıtan Asmira Marine, kendine has Asmira hizmeti anlayışı, alanlarında uzman kadrosu ve birinci sınıf malzeme kullanımıyla destekleyerek müşterilerine kapsamlı bir deneyim sunmaktadır. Yüksek teknoloji ekipman ile üst düzey teknik bilgiye sahip ekibiyle, müşterilerinin teknelerinin ömrünü uzatmak ve pazar değerlerini korumak için hizmet vermeye devam etmektedir. Zehirli boyadan kumlamaya, Gelcoat uygulamalarından marangozluk hizmetlerine kadar pek çok hizmete Asmira kalitesiyle ulaşabilirsiniz. İletişim, bizden haberler ve ayrıntılı bilgi için web sitemizi ziyaret edin: asmiramarine.com
Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır.