Mevsimsel Tekne Kara Bakımı: Yaz ve Kış Hazırlıkları

2 Eylül 2024 Pazartesi

Deniz tutkunuzu güvenli ve keyifli bir şekilde uzun yıllar yaşayabilmeniz için teknenizin mevsimsel bakımları vazgeçilmezdir. Teknenizin hem yaz hem de kış aylarına hazırlanması, yalnızca performans ve güvenlik açısından değil; aynı zamanda teknenizin ömrünü uzatarak piyasa değerini korumasına da destek olur. Yazın en sıcak günlerinde keyifle seyredebilmek ve teknenizi kışın sert koşullarından korumak için periyodik bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Bu süreçte teknenin kara bakımlarından motor bakımına, yelkenlerin kışlamasından üst güverte ekipmanlarının bakımlarına kadar birçok unsur göz önünde bulundurulmalıdır.

Farklı odak noktalarına sahip olsalar da yaz ve kış hazırlıkları birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Yaz aylarına girerken teknenizin denize çıkmaya hazır hale gelmesi, kış ayları yaklaşırken de teknenizin korunması açısından düzenli bir şekilde yapılması büyük önem taşır. Bu yazımızda teknenizin değerini koruyacak, güvenlik ve emniyetini sağlayacak bakım önerilerimizi ele alacak ve takip edebileceğiniz checklistler sunacağız. Denizden karaya tekne bakımı rehberimiz sizinle.

Tekne Karaya Nasıl Çekilir?

Kış aylarına girerken teknenizin kara bakımı ve yıllık bakımlarının yapılması ve tuzlu deniz suyunun aşındırıcı etkilerinden uzaklaştırılması için karaya çekilmesi gerekir. Teknenizi karaya çekerken bir kızak, travel lift veya römork tercih edebilirsiniz. Özellikle büyük bir tekneniz varsa, çekme – atma sahası geniş ve lift kapasitesi yeterli bir marina unsuru büyük önem taşır. Aynı zamanda teknenizdeki direklerin, yelkenlerin ve diğer ağır mobil donanımların sökülmesi veya sabitlenmesi kışın oluşabilecek öngörülemeyen hava muhalefeti için kritik konular arasındadır. Bunlara ek olarak tekne enerjisinin kesildiğinden, yakıt ve gaz vanalarının kapalı konumda olduğundan emin olup teknenizi güvenle kışlamaya geçebilirsiniz.

Tekne Bakımı Nasıl Yapılır?

Tekne bakımı hem birçok adımdan oluşan hem de uzmanlık isteyen bir süreçtir. Teknenizin en güvenli şekilde performansını kaybetmemesi için alanında uzman bir firmadan destek almanızı gerektiren adımlar vardır. Bunlarla ilgili ayrıntılı bilgilere geçmeden önce, en temel tekne bakım sürecini bilmelisiniz. Tekne bakımı genellikle alt gövde temizliği, motor bakımı, elektrik ve akü sistem kontrolü, krom/sintine temizliği ve ahşap bakımıyla beraber iç mekan donanımlarının havalandırılması sağlıklı kışlama aşamalarındandır.

Tekne Temizliği Nasıl Yapılır?

Teknenizin uzun ömürlü olması için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. İç mekanların, güvertenin ve krom aksesuarların temizlenmesi dış cepheyi, tuzlu su ve denizde bulunan diğer kekamoz vb. mikroorganizmaları arındırmak ise tekne altı yüzeyine zarar vermesini önler.  Bu yüzeylere uygun temizleyici ve tatlı su kullanarak, yumuşak fırça, sünger yardımıyla yüzeyler kirletici unsurlardan arındırılabilir. Yaz ve kış hazırlıklarında ise alt gövdenin detaylı bir şekilde temizlenmesi gerekir.

Teknenin Alt Gövdesi Nasıl Temizlenir, Bakımı Nasıl Yapılır?

Teknenizin alt gövdesi, sürekli olarak tuzlu deniz suyuna maruz kaldığı için hızla kirlenebilir ve zamanla teknenin güvenliğini tehdit edecek sorunlar yaratabilir. Bu yüzden teknenizin emniyeti ve bütünlüğünün koruyabilmek için alt gövde temizliği ihmal edilmemelidir. Alt gövde temizliğinin yapılabilmesi için öncelikle teknenin karaya çekilmesi gerekir. Tekne karaya çekildikten sonra, teknenin altında biriken tuz, yosun ve diğer deniz canlılarının gövdeden uzaklaştırılması için yüksek basınçlı su kullanılabilir. Fakat gövdeye zarar vermemek için basınç seviyesine dikkat etmelisiniz. Yumuşak fırçalar yardımıyla temizlenen alt gövdeye, daha sonra antifouling boya uygulanmalıdır. Antifouling boya deniz canlılarının teknenin alt gövdesine yapışmasını önleyen ve su direncini azaltan bir boya çeşididir. Üreticinin talimatlarına uygun bir şekilde boya uygulaması yapılmalıdır.

Tekne Motoru Kışa Nasıl Hazırlanır?

Tekne motorunun verimli bir şekilde çalışabilmesi için kış ve yaz mevsimlerine doğru şekilde hazırlanması gerekir. Öncelikle motorunuzun kapalı olduğundan emin olmalı ve motor yağı ile filtreleri değiştirmelisiniz. Motorun aşırı ısınmasını engellemek için soğutma sisteminin optimal bir şekilde çalışması gerekir. Bunun için soğutma sisteminde bulunan su pompalarını, soğutma suyu hatlarını ve termostatları kontrol etmelisiniz. Özellikle kışa girerken soğutma sistemindeki suyun boşaltılarak antifriz ile doldurulması gerekir. Motorun hava filtrelerini temizlemek, dış yüzeyini kirleticilerden arındırmak ve paslanma ile aşınma belirtilerine karşı dikkatli olmak gerekir. Tekne motorunuzun düzgün çalıştığından emin olmak için motoru çalıştırın ve anormal sesler, titreşimler veya sızıntı olup olmadığını kontrol edin.

Kış Hazırlığı İçin Kapsamlı Bir Checklist*

Yazımızın bu bölümünde teknenizin uzun yıllar sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için, kış aylarına girerken atmanız gereken adımlardan oluşan bir checklist sunuyoruz:

  • Motor Bakımı: Motor bakımında motor yağını değiştirmeli, soğutma sistemini kontrol ederek suyu tamamen boşaltıp antifriz ile doldurmalısınız. Ek olarak yakıt filtresini değiştirmeniz, depoya koruyucu katkı maddesi eklemeniz ve motorun dışını temizleyerek koruyucu yağ ile kaplamalısınız.

  • Elektrik Sistemi ve Akü Bakımı: Akülerin şarj seviyelerini kontrol etmeli, gerekli durumlarda şarj etmeli veya değiştirmelisiniz. Kışa girerken aküleri çıkarıp serin ve kuru bir yerde muhafaza etmeli ve elektrik kablolarını kontrol ederek oksidasyonu temizlemelisiniz.

  • Su Sistemleri: Su pompaları ve hortum tesisatları temizlenmeli, temiz su ve pis su tankları tamamen boşaltılarak arındırılmalıdır.

  • Güverte ve Dış Temizlik: Güverteyi sabunlu su ile temizleyip kurutmalı, güverte ve dış yüzeyleri koruyucu örtü ile kapatarak alt gövde temizlik ve bakımını yapmalısınız.

  • İç Mekân ve Donanım Bakımı: Kabinleri temizleyerek nem önleyici örtüler sermeli, kumaş ve halı yüzeyleri temizleyip kurutmalı ve yelkenler, halatlar ve diğer donanımları temizleyerek uygun koruyucu ekipman yardımıyla muhafaza etmelisiniz.

  • Tekneyi Karaya Çekip Koruma: Teknenizi karaya çektikten sonra uygun bir saklama alanına yerleştirmeli, hava koşullarına dayanıklı koruyucu bir örtü ile örttükten sonra nem birikimini önlemek için örtü altında havalandırma delikleri bırakmalısınız.

  • Mobil Teçhizatlar: Can yelekleri, acil durum ekipmanları, yedek parçalar ve aksesuarlar gibi teçhizatı kontrol etmelisiniz. Gerekli durumlarda temizlik ve bakımlarını yapmalı, son kullanma tarihlerine bakmalı gerekli durumlarda ise yenilemelisiniz.

  • Bakım Kaydı: Yaptığınız bütün işlemleri ve değişiklikleri kaydetmeniz, bir sonraki sezonda nelere daha detaylı bakmanız gerektiğine ve özel ilgi isteyen alanları unutmamanıza yardımcı olacaktır.

Listemizde yer alan adımları attıktan sonra teknenizin gönül rahatlığıyla dinlenmeye alabilirsiniz. Doğru şekilde bakımı yapılan bir tekne, gelecek sezonda sorunsuz bir şekilde engin denizlere açılmak için hazır olacaktır.

*Bu checklist bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır; teknenizin kış bakımı için alanında uzman profesyonellerden destek almanızı öneriyoruz.

Yaz Hazırlığı İçin Kapsamlı Bir Checklist**

Bu bölümde ise kışın bütün bakım ve onarımları tamamlanmış ve doğru koşullarda saklanmış bir teknenin, yazın denize inmeden önce nasıl hazırlanacağını ele alan bir yapılacaklar listesi hazırladık:

  • Motor Bakımı: Motorda bulunan eski yağın yenisiyle değiştirmeli, soğutma sistemine tatlı su koyarak sistemin nasıl çalıştığını kontrol etmeli, motorun düzgün çalışıp çalışmadığını test etmelisiniz.

  • Elektrik Sistemi ve Akü Bakımı: Akülerin şarj seviyelerini kontrol etmeniz ve gereken durumlarda şarj etmeniz gerekir. Elektrik bağlantılarındaki (varsa) oksidasyonu temizlenmeli ve sistem bileşenlerinin düzgün çalıştığını teyit etmelisiniz.

  • Su Sistemleri: Su hatlarını kontrol etmeli, sızıntıları gidermeli, su depolarını temizleyerek uygun seviyede su ile doldurmalısınız.

  • Güverte ve Dış Temizlik: Güvertede kullandığınız koruyucu örtüleri toplayarak temizlemeli, alt gövdenin antifouling boya uygulamasını yenilemelisiniz.

  • İç Mekân ve Donanım Bakımı: İç mekanlarda kullandığınız koruyucu örtüleri kaldırmalı, halı ve kumaş yüzeyleri temizlemeli, yelkenli ve halat gibi donanımları kontrol etmelisiniz.

  • Mobil Teçhizatlar: Can yelekleri, acil durum ekipmanları, yedek parçalar ve aksesuarlar gibi teçhizatı kontrol etmelisiniz. Gerekli durumlarda temizlik ve bakımlarını yapmalı, gerekli durumlarda ise yenilemelisiniz.

  • Bakım Kaydı: Yaptığınız bütün bakım ve onarım işlemlerini kaydetmeniz, sezon boyunca karşılaşabileceğiniz sorunları önceden görmenize ve bir sonraki kışa hazırlık döneminde ekstra özen göstermeniz gereken alanları belirlemenize yardımcı olur.

Bu bakım adımlarını tamamlamanız halinde teknenizin ömrünü uzatabilir ve güvenliğini sağlayabilirsiniz. Ancak birçok tekne sahibi için bu bakım ve onarım işlemlerini yapmak ve düzenli olarak takibini sağlamak zaman ve efor açısından sürdürülebilir olamayabilir. Böyle bir durumda tekne kara bakımı hizmetleri, denizden karaya tekne bakımı hizmetleri gibi çeşitli servisler sunan pek çok profesyonel ve deneyimli firma bulunmaktadır. Bu adımları da attığınızda heyecanlı ve eğlenceli deniz maceralarına hazırsınız demektir.  Güvenli, emniyetli ve unutulmaz anılarla dolu bir sezon geçirmenizi dileriz.

**Bu checklist bilgi verme amacıyla hazırlanmıştır; teknenizin yaz bakımı için alanında uzman profesyonellerden destek almanızı öneriyoruz.

Denizcilik alanındaki tecrübesini birinci sınıf malzemeler kullanarak, alanında uzman kadrosu ve yüksek teknoloji ekipmanlarla bir araya getiren Asmira Marine, tekne sahipleri için de güvenilir bir iş ortağı olmaya devam etmektedir. Teknenizin bakım ve onarım işlerini uçtan uca tecrübeli ekibiyle sağlayan Asmira Marine’de teknenizin uzun ömürlü olması ve piyasa değerini koruması için verdiğimiz hizmetler, ofislerimiz, şirketimizin geçmişi ve bugünü ile ilgili detaylı bilgi için Asmira Marine websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON