Tekne Kiralama Hizmeti: Bilmeniz Gerekenler ve İpuçları

9 Ağustos 2024 Cuma

Mavi suların üzerinde unutamayacağınız bir tatil mi hayal ediyorsunuz? Deniz ve güneş dolu, su sporlarıyla aktif ve maviliğin enginliğiyle huzurlu bir kaçamak yapmak mı istiyorsunuz? O zaman tekne kiralama tam size göre. İster aileniz ve arkadaşlarınızla keyifli bir gün geçirmek, isterse unutulmaz bir mavi tur planlıyor olun, tekne kiralamak size eşsiz bir deneyim vaadediyor.

Eğer daha önce tekne kiraladıysanız bu konuda deneyim sahibisiniz demektir; ancak özellikle daha önce tekne kiralama yapmadıysanız bu süreç biraz gözünüzü korkutabilir. Bu yazımızda tekne kiralama hizmetiyle ilgili bilmeniz gerekenleri ve bazı ipuçlarını ayrıntılarıyla ele alacağız.

Tekne Kiralama Hizmeti

Tekne kiralama hizmeti, adı üzerinde charter şirketlerinin müşterilere mürettebatlı veya bareboat olacak şekilde verdikleri kiralama hizmetine verilen isimdir. Ülkemizde ve dünyada birçok charter şirketi bulunmakta; tekne kiralama sürecinde en temel hizmetlere ek olarak ihtiyaç ve taleplerinize uygun şekilde ek hizmetler de sağlanabilmektedir.

Tekne kiralamak istiyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken, seçeceğiniz charter şirketinin itibarlı olması ve müşterilerinden güzel yorumlar alıyor olmasıdır. Siz yıllardır tekne kiralıyor olsanız dahi, seçtiğiniz firma sürecin pürüzsüz işlemesinden, karşınıza sonradan çıkabilecek ek maliyetlere kadar birçok açıdan deneyiminizi olumlu veya olumsuz etkileyecek en önemli bileşendir. Bu nedenle, teknelerin teknik özellikleri veya sağladığı imkanlardan önce, kiralama yapacağınız şirketi seçmeniz çok mühim.

İtibarlı ve sektörde ismi iyi anılan bir şirket seçtikten sonra hangi amaçla tekne kiralamak istediğinizi belirlemelisiniz. Elbette amacınız tatil yapmak; ancak tatilinizde koy gezmek mi istiyorsunuz, yüzmek ve güneşlenmek mi yoksa su sporları yapmak mı? Amacınızı belirlemek hem size en uygun tekneyi seçerken destek olacak hem de amacınızı gerçekleştirmek için gerekebilecek ek hizmetleri de atlamamanızı sağlayacak.

Kaç kişilik bir grupla seyahat edeceksiniz? Küçük bir grupla tatil yapacaksanız motorlu bir tekne yeterli olabilir; ancak büyük gruplar için daha geniş bir yat kiralamanız gerekecek. Ek olarak bütçeniz de çok önemli.

  • İpucu: Eğer arkadaş çevrenizde veya ailenizde birlikte seyahat etmekten keyif alacağınız, benzer amaçlarla tekne kiralamak isteyen kişiler varsa, büyük bir grup olarak geniş bir yat kiralayabilirsiniz. Böylece hem keyfiniz katlanır hem de tekne kiralama maliyetleriniz düşer.

Yılın Hangi Zamanı Tekne Kiralayacaksınız?

Tekne kiralamak istediğiniz tarihler, katlanacağınız maliyetler açısından büyük önem taşır. Tekne kiralama talebinin yüksek olduğu yaz aylarında fiyatlar, talebin azaldığı düşük sezonlara (ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde) göre daha yüksektir. Ek olarak günlük, haftalık veya daha uzun süreler tekne kiralayabilirsiniz. Genellikle günlük tekne kiralama fiyatları, haftalık ve daha uzun süreli kiralama seçeneklerine göre daha pahalıdır.

  • İpucu: Tekne kiralama amacınız yüzmek ve güneşin sıcaklığının tadını çıkarmak değilse, düşük sezonda uzun süreli tekne kiralamak, maliyet açısından çok daha avantajlı bir seçenektir. Ülkemizin birçok noktasında, özellikle tekne kiralamanın yoğun olarak gerçekleştiği Akdeniz kıyılarında su ve hava sıcaklıkları ilkbahar ve sonbahar aylarında da yüzmeye ve çeşitli su sporlarına olanak sağlar. Dolayısıyla süre ve sezon seçiminde hava durumunu yakından takip ederek daha uygun fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

Nereye Gideceksiniz?

Tekne kiralayarak gitmek istediğiniz yerleri, yani rotanızı çok iyi planlamanız gerekiyor. Gitmek istediğiniz bazı bölgelerde kısıtlamalar olabilir; Yunan Adaları gibi Türk karasularından çıkmanızı gerektirecek destinasyonlara gidecekseniz vize ve pasaport işlemlerinizi önceden yapmanız gerekebilir. Yunan Adaları için genellikle kapıda vize sistemi uygulansa da herhangi bir sebepten ötürü Yunan karasularına girememe ihtimaliniz olabilir.

Yine rotanıza bağlı olarak, yiyecek ve içecek gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılamak için karaya çıkma olanağınızın olmadığı yerler olabilir. Özellikle el değmemiş ve yerleşik yaşamın olmadığı koyları ziyaret etmek istiyorsanız, temel ihtiyaçlarını yeterli miktardan daha fazla olacak şekilde stoklamalısınız. Yine yakıt ikmali için de aynı kural geçerlidir. Rotanız üzerinde bulunan yakıt ikmal noktalarını göz önünde bulundurarak yol haritanızı çizmelisiniz.

  • İpucu: Özellikle tenha koyları gezmek istiyorsanız, rotanıza belirli aralıklarla yakıt ikmali yapılabilecek ve temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz koyları da eklemeyi ihmal etmeyin. Kimi zaman denizdeki koşullar gereği planladığınız erzak ve yakıt miktarı yetersiz kalabilir. Elbette tatilinizin sorunsuz geçmesini istiyorsunuz; ancak planlamanızı bir şeylerin ters gitme olasılığını göz önünde bulundurarak yapmalısınız.

Tekne Modası

Tekne modası deyince, teknedeki yaşama uygun kıyafetlerden söz ediyoruz. Denizde hava şartları hızla değişebilir ve yazın tekneye çıkmış olsanız dahi yağışla karşı karşıya kalabilirsiniz. Denizde geceleri hava haraya göre çok daha serin olabilir ve üşütme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Aynı zamanda tekne seyahatlerinde en sık karşılaşılan problem güneş yanıklarıdır. Bu sebeple yanınızda götüreceğiniz kıyafetleri de stratejik olarak seçmeniz gerekir.

  • İpucu: Şapka, güneş gözlüğü, güneş kremi, hafif bir yağmurluk ve hırka veya sweatshirt gibi kıyafet ve ekipmanları yanınıza almayı ihmal etmeyin. Bavulunuzu hazırlarken bütün hava şartlarına karşı sizi koruyacak kıyafet ve ekipmandan oluşan bir checklist hazırlayabilirsiniz.

Güvenlik ve Sigorta Süreçleri Nasıl İşleyecek?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, seçeceğiniz charter şirketi bu noktada çok büyük bir önem taşıyor. Değerlendirdiğiniz şirketlerle ilgili kapsamlı bir araştırma yapmanızı ve süreçleri nasıl yönettiklerini öğrenmenizi öneriyoruz.

Şirket seçiminin dışında teknenin sizde olduğu müddet boyunca sigortalı olduğundan emin olmalısınız. İstenmeyen bir durum yaşandığı taktirde ortaya çıkabilecek hasar durumunda sigorta sizi koruyacaktır. Aynı zamanda imzalayacağınız kiralama sözleşmesini de detaylıca okumalısınız. Ücretler, kiralama süresi, rezervasyon iptal koşulları ve depozito gibi önemli bilgiler sözleşmenizde yer alacaktır. Yine hangi koşullarda nasıl ek maliyetler çıkabileceğini sözleşmenizde görebilirsiniz.

Bunlara ek olarak, eğer teknedeki güvenliğinizi riske atabilecek, kronik bir rahatsızlığınız veya herhangi bir maddeye alerjiniz varsa, sözleşme sürecinde bu durumu tekne kiralama hizmeti alacağınız şirkete bildirmelisiniz. Bu, karşılaşılabilecek acil durumlara karşı önlem alınmasından, erzak paketleri gibi alacağınız ek hizmetlerin organize edilmesine kadar birçok süreci etkileyecektir.

  • İpucu: Tekne kiralama sözleşmenizi imzalamadan önce, eğer tekne kiralamada acemiyseniz, daha önce kiralama yapmış deneyimli bir yakınınızdan destek almanızı öneririz. Veya sözleşmeniz hazırlandığında kiralama yaptığınız şirket çalışanından sözleşmenin üzerinden beraber geçmeyi ve sizin için çok net olmayan noktalara açıklık getirmelerini isteyebilirsiniz.

Sonuç olarak tekne kiralama hizmeti almak hem büyük bir maceranın kapılarını açan harika bir süreçtir hem de dikkat etmeniz gereken pek çok ayrıntıyı içinde barındırır. Bu sebeple size verebileceğimiz en önemli ipucu, kiralama yapacağınız şirketin sunduğu imkanları, acil durum planlarını, güvenlik önlemlerini ve itibarını göz önünde bulundurarak, tamamen güvenebileceğiniz bir şirketle süreci yönetmek olacaktır.

Yüzlerce memnun müşterisi ve sektördeki itibarıyla Türkiye’nin önde gelen yat charter şirketlerinden Asmira Marine, yarım asıra yaklaşan tecrübesiyle unutulmaz bir tatil yapmanızı sağlamak için Avrupa standartlarında hizmet sunmaktadır. Genç ve lüks filosu, alanında uzman ekibi ve kaptanlardan mürettebata kadar tecrübeli personeliyle, beklentilerinizi aşmayı hedeflemektedir. Tekne bakım ve onarımından, tekne kiralama süreçlerine ve verdiği üstün ek hizmetlerle Asmira Marine, yat kiralama sürecinin her adımında da müşterilerinin yanındadır. Bizden haberler, verdiğimiz hizmetler ve ofislerimizle ilgili daha fazla bilgi için Asmira Marine websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON