Tekne Tutmasına Ne İyi Gelir?

9 Kasım 2023 Perşembe

Tekne tutması, tekneyle su üzerinde hareket halindeyken ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Yoğun mide bulantısı, baş dönmesi, terleme, huzursuzluk gibi belirtiler gösterir. Oldukça sık görülen bir durum olan tekne tutması, iç kulak dengesi ile ilişkilendirilir. Tekne tutması için ilaç gibi çözümler bulunduğu gibi, bazı doğal çözüm yöntemleri de vardır. Bu yazımızda, tekne tutması için farklı çözüm yollarından ve alınabilecek önlemlerden bahsedeceğiz.

Tekne Tutmasına Ne İyi Gelir? Tekne Tutması Nasıl Geçer?

Hafta sonu sevdiklerinizle birlikte kendinize zaman ayırmışsınız, tüm günü tekne turu yaparak geçiriyorsunuz… Tam eğlenceli bir gün sizi beklerken, birden rahatsız edici semptomlar baş göstermeye başlıyor. Evet, tanıdık bir misafir: tekne tutması, ya da genel ismiyle deniz tutması.

Tekne tutmasının sebepleri, genellikle iç kulağın denge sağlayamamasıyla ilişkilendirilir. Vücudun hareket eden bir araçta olması ancak kendisinin hareket etmemesi gibi bir dengesizlikten doğar. Basitçe şöyle düşünelim: siz hızla hareket ediyorsunuz ancak görsel olarak baktığınızda hareket eden hiçbir şey yok. Belki de sadece bir koltukta oturuyorsunuz. İşte, farklı merkezlerden aldığı uyarılar çeliştiği için, beynimiz, rahatsız edici semptomlar verebilir.

Teknede deniz tutması, kişisel konforu oldukça yoğun etkileyen bir rahatsızlıktır. Tekne seyahatinizden aldığınız keyfi tamamen engelleyebilir. Mide bulantısı, baş dönmesi, huzursuzluk, terleme gibi farklı semptomlar gösterebilir. Semptomlar ve bu semptomların şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Peki bunun bir çözümü var mı? Tekne tutmasına karşı nasıl bir önlem alabiliriz? Bu semptomlar ilaçla ya da doğal yöntemlerle çözülebilir mi? Yoksa bir çözümü yok mu?

Pek çok kişi, tekne tutmasına karşı ilaç çözümü olup olmadığını bilmemektedir.  Tekne tutması için ilaç seçenekleri, etkili çözümler sağlayabilmektedir. Tekne tutmasına ilaç olarak genellikle antihistaminik ilaçlar önerilmektedir. Antihistaminik ilaçlar, vücuttaki histamini baskılayarak, iç kulaktan gelen belirtileri de baskılayabilir. Bunun yanı sıra, cilde yapıştırılarak kullanılan çeşitli ilaç alternatifleri de bulunmaktadır. Direkt olarak tekne tutmasını tedavi etmeyen, ancak semptomlarda yardımcı olabilen mide bulantısı hapları da kullanılabilmektedir.

Tekne tutması ilaç ile çözülebildiği gibi, bazı durumlarda farklı yöntemler de kullanılmaktadır. Örneğin, yiyecekler, bitkiler, çaylar tedavi amaçlı kullanılabilmektedir. Mideyi rahatlatmasıyla bilinen ada çayı, tekne tutmasında da tercih edilen tedavi yöntemleri arasındadır. Elbette, semptomlar çok güçlüyse bu tarz doğal yöntemler tek başına işe yaramayabilir. Ancak özellikle semptomlar hafifse denenebilir. Zencefil çiğnemek de mideyi rahatlatan bir yöntemdir. Bu gibi seçenekleri çeşitlendirebilmemiz mümkün. Örneğin nane çayı, tuzlu kraker, haşlanmış patates gibi mideyi bastıracak yiyecekler… Tekne seyahatlerinizden önce, midenizi rahatlatan yiyecek ve içecekleri yanınıza alarak, tekne tutmasına karşı güzel bir önlem alabilirsiniz.

Tekne Tutması Kaç Gün Sürer?

Tekne tutması, herkeste aynı şekilde görülmez. Bazı insanlarda hiç görülmeyebilir. Bazı insanlarda ise kendini çok yoğun semptomlarla gösterir. Süresi de insandan insana değişiklik gösterir. İnsanların büyük bir bölümü hayatlarının çeşitli dönemlerinde deniz tutmasından mustarip olur. Bu rahatsızlık genellikle çok yüksek seviyede değildir ancak günlük konforu etkileyebilir.

Tekne tutması genellikle sadece seyahat yapılan saatleri ve ondan sonraki birkaç saati kapsar. Uzun süreli bir etkisi bulunmamakta, rahatsızlığa neden olan ortamdan ayrıldıktan sonra belirtiler de kaybolmaktadır. Çok nadiren de olsa, bazı durumlarda tekne tutmasının etkilerinin birkaç gün devam ettiği de görülebilir. Aynı zamanda bazı kişilerde, aslında rahatsızlık oluşturacak bir durumu olmamasına rağmen, psikolojik olarak belirtiler devam edebilir.

Böyle durumlarda mide bulantısına karşı kullanılan günlük ilaçlardan ve bitkisel çözümlerden faydalanabilir, günlük hayatınızı etkilediğini düşünüyorsanız bir doktora görünebilirsiniz.

Tekne Tutmasın Diye Ne Yapılır? Tekne Tutmaması İçin Ne Yapmalı?

Ne demişler, en güzel ilaç önlemdir, değil mi? Bazı noktalara dikkat ederek kendimizi tekne tutmasına karşı korumamız mümkün.

  • Yolculuğa aç bir vaziyette çıkmamalısınız.

  • Yolculuğa ağır yemekler yedikten sonra, midenin çok dolu olduğu bir halde çıkmamalısınız. Hafif öğünler tercih edebilirsiniz. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmalısınız.

  • Midenizin kazınma ihtimaline karşı yanınızda tuzlu kraker bulundurabilirsiniz.

  • Teknede seyahat halindeyken, teknenin ne içinde ne de dışında aşağıya odaklanmamalısınız. Dalgalara odaklanmak, midenizi bulandırabilir. Bunun yerine gökyüzüne odaklanmalısınız. Yine aşağıya bakacağınız diğer faaliyetlerden de kaçınmalısınız: kitap okumak, cep telefonuyla ilgilenmek gibi.

  • Teknenin her bölümü dalgaları aynı şekilde hissetmez. En rahat ve sakin hissettiğiniz bölümde oturabilirsiniz. Mümkünse teknenin kıç tarafında oturmamaya gayret gösterin.

  • Susuz kalmamalısınız. Seyahat öncesinde ve seyahat sırasında bol su içerek kendinizi koruyabilirsiniz. Ancak olası bir mide durumunda fazla su içmek midenizi rahatsız edebilir. Bu nedenle dikkatli olmalısınız.

  • Mide bulantısına fayda sağlayan doğal ürünleri yanınızda bulundurabilirsiniz. Örneğin zencefil çiğnemek midenizi rahatlatacak ve tekne tutmasına karşı koruyacaktır.

  • Midenizi bulandırabilecek yiyecek-içeceklerden, sigara ve alkolden mutlaka kaçının.

  • Tekne seyahatleriniz için mümkünse sakin ve dalgasız günleri tercih edin.

  • Görüş açınız mide bulantınız için oldukça önemlidir, sizi iyi hissettiren bir açı bulduktan sonra çok fazla hareket etmemeli, görüş açınızı değiştirmemelisiniz.

Tekne tutması, güzel bir günü berbat edebilir. Teknede harika bir gün geçirirken birden ortaya çıkan mide bulantısı, baş dönmesi, terleme gibi belirtiler, gününüzden aldığınız keyfi engelleyebilir. Bu durumu tamamen kökünden kesmeniz belki mümkün değil, ancak semptomları hafifletmek sizin elinizde! Alacağınız önlemler, kullanacağınız ilaçlar ve bitkisel yöntemlerle tekne tutmasının gününüzü mahvetmesini engelleyebilirsiniz. Önemli olan, vücudunuzu tanımanız ve ona göre önlem almanız. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi, tekne tutması herkeste farklı şekilde ortaya çıkabiliyor ve bazı yöntemler herkese iyi gelmeyebiliyor. Buna dikkat ederek alacağınız basit önlemlerle, tekne tutmasına karşı kendinizi ve sevdiklerinizi koruyabilirsiniz.

İlginizi çekebilir: Yat Kiralama

Charter Hizmetlerimiz

Asmira Marine, ülkemizin eşsiz koylarını daha fazla kişiye tanıtarak deniz turizminin geliştirilmesi sorumluluğunun bilinciyle; müşterilerinin ihtiyaç ve taleplerini filosunda sahip olduğu farklı boyut ve donanımlardaki teknelerle karşılamaktadır. 

REZERVASYON